Ik stotter

Ik st st st otter. Struikelt u over uw woorden? Botsen de klanken in uw mond? Is vlot spreken moeilijk? Dan zou het kunnen dat u hoort tot 1% van de bevolking die stottert.

Stotteren is meer dan haperingen. Spreken vraagt veel moed en luisteraars willen uw woorden afmaken. Niet vanzelfsprekend.

Onze stottertherapeuten zijn opgeleid om u vloeiend te leren spreken. Ze leren u een nieuwe spreektechniek waardoor u vlotter wordt. U oefent die techniek niet enkel in de praktijk, maar ook met leeftijdsgenoten in de groepsessies. Zo bouwt u uw vertrouwen op en voelt u zich klaar om spreekuitdagingen te trotseren: croissants kopen bij de bakker, een tafeltje voor twee reserveren én spreken voor een groep. U durft het.

Mensen met spreekangst zonder vloeiendheidsstoornissen kunnen terecht op www.voice-of-success.be.

Hoe pakken we stotters aan?

De aanpak is opgebouwd rond vier basisideeën.

Nieuwe spreektechniek: een boost voor het zelfvertrouwen

De praktijk werkt al jaren vanuit 'Fluency Shaping'. Zij leert u met deze aanpak een nieuwe manier van spreken, die we 'op controle spreken' noemen. Zo spreekt u vloeiender en groeit uw zelfvertrouwen.

Omgaan met reacties van luisteraars

In de therapie staat de relatie met de omgeving centraal. De therapeuten creëren een optimale, positieve spreekomgeving die u of uw kind ondersteunt en vertrouwen geeft.

U verwerft in deze stap ook de cognitieve vaardigheden om u mondeling uit de slag te trekken. U leert omgaan met de reacties van luisteraars, werkt aan uw zelfvertrouwen en leert oplossingsgericht denken.

Durven, doen, gaan: op stap!

Als het praten vlotter verloopt en het vertrouwen gegroeid is, gaat u samen met uw therapeut op stap. Zij moedigt u of uw kind aan om te spreken in minder vertrouwde situaties. Naar de bakker, mensen aanspreken op straat of telefonisch een tafeltje reserveren in een restaurant, ... Een ontmoeting met het echte leven. U ontdekt dat u uw leven bepaalt, niet uw stotters.

Iedereen is anders

Dus één aanpak kan niet voor iedereen werken. Daarom gaat de stottertherapeut steeds samen met u kijken welke aanpak bij u past. Om u te helpen vloeiender te spreken, kan ze putten uit verschillende alternatieve strategieën en combineert ze behandelingen.

Maak een gratis website.